Блогът на Creditex
Заменете стария имот за нов

Как се става предприемач?

Публикувано от на 26 април 2011

„Да имаш бизнес нюх” е най-важното условие, за да си успешен предприемач, посочват собственици на фирми у нас в неформалното проучване, което проведохме през април 2011 г. 64% от участниците в анкетата смятат така. За 40% от запитаните пък най-определящо за един бизнес е „да хванеш вълната” – да подбереш точното време, място и хора, с които да развиеш дейността си. На предприемачите им помага много и това „да са в крак с новостите” (24%) и „да имат късмет” (22%) . Други посочват, че са важни „добрите пазари и среда”, „правилната нагласа”, „любопитството”.

КредитиранеЗа да имаш собствен бизнес, е нужно да развиваш личните си качества (47%). Едва 11% вярват, че да си предприемач е дарба, с която се раждаш.

За 13% от анкетираните кредитът им е помогнал най-много, за да започнат дейност. Личната мотивация (71%), подкрепата на близките (29%), опитът в предишни компании (22%) и образованието (17%) също са основни за добрия старт.

Бизнесът прави парите, но и парите правят бизнеса, заявяват собственици на фирми у нас в неформалното проучване. 81% от участниците са теглили кредит за бизнеса си, а повече от половината от тях са го правили повече от един път. 80% от анкетираните свързват тегленето на кредит с разширяване на бизнеса, 16% със започване на нова дейност. Част от предприемачите заемат пари, за да подобрят условията на работа и за да набавят консумативи. Други пък разчитат на кредита, за да оцелеят.

Проучването е обвързано с каузата на „Кредитекс&ХипоКредит” за подкрепа на предприемачеството и свободната инициатива в България.

В. Стандарт: „Над 80% от фирмите работят с кредити“

Вашият коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван.

*