Блогът на Creditex
Заменете стария имот за нов

Дойде ли времето да инвестираме в недвижими имоти?

Публикувано от на 10 април 2011

Отговорът е: „По-скоро да!”. През последните месеци на 2010 г. отчетохме стабилизиране на цените на малките жилища в София и намаляване на доходността от отдаването им под наем. Това е първи признак за обръщане на тенденцията на спад в цените и начало на нов възходящ цикъл в този сегмент на пазара.

Няколко са основните причини за това. Намаленото строителство на нови апартаменти постепенно създава дефицит на пазара. Друга важна причина е възобновеното кредитиране, което прави продавачите по-неотстъпчиви при договаряне. Не на последно място влияе и фактът, че очакванията ипотекирани имоти на свръх-занижени цени да залеят пазара, не се оправдаха, а в същото време много собственици изтеглиха офертите си за продажба в очакване на по-добри времена.

Затова през 2011 г. очакваме постепенно възстановяване на пазара и край на обезценката на жилищните имоти. Смятам, че в средата на 2011 г. ще видим увеличение на броя на сделките и дори леко повишаване на цените на най-търсените жилища – маломерни апартаменти, разположени близо до транспортни комуникации. Паралелно с това очакваме раздвижване и на пазара на луксозните имоти, в резултат на достигнатите разумно ниски офертни цени.

Сегментът на бизнес-имотите ще изостава от тези тенденции заради акумулираното свръхпредлагане на свободни площи и недостатъчния брой чуждестранни инвеститори, навлизащи на българския пазар. В същото време обаче, в Кредитекс&ХипоКредит направихме изчисления, които показаха, че разходите за покупка на офис с ипотечен кредит и за наем в момента са почти еднакви, независимо от по-ниските цени на наемите и по-високите лихви по бизнес кредитите. Например офисите до 250 кв.м.в гр.София в момента се предлагат за продажба на цени между 650 и 1000 евро на кв.м., в зависимост от местоположението. Това означава обща покупна цена от 165,000 до 255,000 евро. При 100% финансиране на покупката с 25-годишен бизнес-ипотечен кредит с годишна лихва от 11%, средномесечната погасителна вноска по заема ще бъде между 1,617 и 2,500 евро на месец (без включени разходи по прехвърлителната сделка и ипотеката). В същото време наемите за подобни имоти са между 6.5 и 10 евро на кв.м. или около 1,625 – 2,500 евро на месец.

Затова нашият съвет към предприемачите е да планират инвестициите си в бизнес-имоти сега, тъй като след излизането от кризата наемите и продажните цени ще нарастват. Така фирмите, които дотогава успеят да закупят собствен офис или производствена база, ще спестят средства от наем и ще могат да реализират капиталова печалба от препродажбата им след няколко години.

в. Дневник: „Цените на жилищата загубиха 1/3 от стойността си за три години“

Вашият коментар

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван.

*